Snel weer terug

Met kerst gaan we het inrichten. Dat was het plan toen we in september met de verbouwing van het nieuwe huisje in Port Soller begonnen. Ik zou graag de aannemer de schuld geven van de vertraging, maar dat het nu nog niet af is komt echt door onszelf. Het eerste idee om alleen de tegelvloer en de plastic schuifpuien te veranderen is uitgelopen op het totaal strippen van de drie verdiepingen. Waterleiding, elektriciteit, riolering en keuken, alles is er uiteindelijk uit gesloopt. Een roestige leiding wegwerken achter een nieuwe tegelwand voelt natuurlijk niet goed, en zo lopen al onze make-overs  altijd uit de pas met de eerste budgetten. Geen verrassing dus.
Belangrijker is het resultaat. Deze stek gaat rete gaaf worden, dat is inmiddels wel duidelijk. Nog een paar weken, en dan moeten we gewoon snel een keer terug voor de definitieve photo-shoot van Casita Sal de Mar.

foto4.JPG

Cadeautje van steen

Verbouwen gaat nooit zonder verrassing. Ook deze keer stuiten we op lekke rioolbuizen, vochtige muren en roestige waterleidingen. Maar verrassingen kunnen ook heel goed uitpakken. Bij het afbikken van een oude stuclaag blijkt dat de rechtermuur van het nieuwe huisje aan zee is opgebouwd uit piedras, de grove natuursteen die zo typisch is voor Mallorca. Een cadeautje, die muren. Ze zijn volgens de aannemer meer dan 200 jaar oud. Op twee verdiepingen halen we het stucwerk helemaal weg en blijven straks de stenen met een nieuwe voeg in zicht. Betere sfeermakers kan je niet hebben.
Verder loopt de verbouwing van Casita Sal de Mar volgens schema. De plastic schuifpui heeft plaats gemaakt voor grote houten deuren en de natuursteen vloer gaat er deze week in. Met een beetje mazzel gaan we het met de kerst inrichten. Een tophuisje wordt het, op een super plek. Heb je al vakantieplannen voor 2013?

2012-10-05 13.06.21.jpg

Per Eend het eiland over

Iedereen in het dorp kijkt om als de laatste Villa Emilia gasten van dit seizoen met hun gouden 2CV Soller binnen rijden. Ze wilden eens wat anders dan dat standaard huurwagentje uit de A categorie en dat is gelukt. De Eend blijkt een waanzinnig succes. Hard rijden is op Mallorca toch onmogelijk en lange afstanden rijd je ook niet. Dan heeft zo'n Eend verder alleen maar voordelen. Met het open dak geniet je dubbel van het uitzicht op de bergen en zelfs het smalste straatje is voor de bejaarde Citroen geen onneembare hindernis. Elk autoritje wordt een romantisch avontuur en zelfs de S-bochten in de steile weg over de Col de Soller blijken geen probleem voor deze twee paardenkrachten.
De Eend is gehuurd bij het Nederlandse stel Karin en Peter Goote, die sinds een paar maanden Ducks United op Mallorca vertegenwoordigen. Ze hebben naast zes 2CV's ook een DS Pallas, een DS Break een een Kever Cabrio. Allemaal gave wagens natuurlijk, die je vakantie op het eiland nog bijzonderder zullen maken.
www.ducksunited.com/ducks-mallorca

Photo 22-10-12 12 08 56.jpg

Mallorca in Naturelle Magazine

Petje af voor Annemique de Kroon. Deze Amsterdamse maakt praktisch in haar eentje het online blad Naturelle Magazine. In de zesde editie van dit gratis magazine over wonen, reizen en leven staat Mallorca centraal. Maar liefst 60 pagina's met lekker makende foto's die je doen afvragen waarom je nu eigenlijk niet daar bent. Jammer natuurlijk dat Annemique de parel van het eiland Soller niet laat zien, maar ja, we noemen onze website niet voor niets Soller Secrets.
Zie www.naturellemagazine.nl voor dit mooie gratis blad.

Naturelle Magazine.jpeg

Sóller zonder toeristen

Sinds we in 1996 neerstreken in Soller is er in het dal veel veranderd. Nadat in 1997 de tunnel naar Palma het dorp beter ontsloot ging het hard. De weg naar de haven werd vier keer zo breed, de rotonde om het pleintje maakte plaats voor terrassen, de plastic Hartmanstoelen op het plein werden verruild voor de rieten versie en de tl-buizen verdwenen uit de cafe's rond het plein. In de haven werd de visafslag en het gebouw van de marine gesloopt en onlangs kwam er een nieuw strand bij en werd de hele boulevard autovrij.
Maar die veranderingen zijn nog niets als je ziet hoe Soller er 100 jaar geleden uit zag. Vooral de oude foto's van de haven gaaf, op de paar vissershuizen in de hoek bij het tramstation na was de baai nauwelijks bebouwd. In het Facebook foto-album Historisch Soller zie je eerste verzameling oude zwart-wit platen die we van het web plukten. Kom je er meer tegen of weet je een foto te dateren dan horen we dat graag. Klik hier voor het album.

221898_361219063954468_1060991769_n.jpeg

Toch maar prijsgeven...

Sommige plekken zijn zo speciaal dat je hun bestaan eigenlijk niet aan de grote klok moet hangen. Maar ben je een week in Soller zonder een keer in Cala Deia gegeten te hebben dan mis je echt iets, dus doe je voordeel met deze tip.
Wandelen naar Cala Deia is spectaculair. Zet je auto neer bij restaurant Bens d'Avall (www.bensdavall.com) en steek de droge rivier links van de parkeerplaats over. Daar begint een kustpad waarover je al klauterend in anderhalf uur het kleine kiezelstrand van Cala Deia bereikt. Ga je met de auto dan neem je de prachtige kustweg van Soller naar Deia. Na ongeveer 20 minuten zie je rechts een bord Cala Deia staan, waar je slingerend afdaalt naar zeeniveau. Laatste kilometer moet je lopen. Ons favoriete restaurantje, Ca's Patro March, zit links van de baai, hoog op de rots en pal aan het water. Echt een wereldstek met een uniek uitzicht, vooral geschikt voor een uitgebreide lunch. In de zomermaanden zijn ze ook in de avond open. De keuken is eenvoudig. Als je voor vis gaat zit je altijd goed, die wordt hier elke morgen vers uit zee aangeleverd.  Wij lopen meestal zonder reservering binnen maar reserveren kan telefonisch, op 971-639137. En natuurlijk heeft zo'n super romantische plek geen website of Facebook pagina.

Blog 13-07-12.jpeg

Slopen

De verbouwing in Casita Sal de Mar start pas in september, maar we kunnen het toch niet laten de sloophamer alvast even los te laten op de benedenverdieping van de nieuwe aanwinst aan zee. Vele overbodige en vochtige muren maken de ruimte onnodig klein. Weg ermee dus. Als de 65 zakken puin eenmaal zijn afgevoerd is het een stuk beter te zien wat we straks met deze ruimte kunnen doen. Eetkamer met keuken of een extra slaapkamer met eigen badkamer? Het kan allemaal, genoeg stof tot nadenken dus als we uitpuffen op het balkon met het super uitzicht op Port de Sóller.

foto25.JPG

Twee pagina's Sóller in Het Parool

In de zaterdagbijlage van het Parool vandaag twee pagina's over wandelen in Mallorca. En natuurlijk weet professioneel wandelaar John Jansen van Galen dat voor spectaculaire wandelingen Soller de beste basis is. Hij huurt er een week een huis en schrijft enthousiast over de bergpaden die wij op ons duimpje kennen. De combinatie van de ruige bergen en de ongerepte steile kust maakt volgens Jansen van Galen van Soller een uniek wandelgebied. Volgens mij zit hij er echter volkomen naast door te stellen dat aartshertog Ludwig Salvator de ruiterpaden waarop hij loopt rond 1866 aanlegde. Zover wij weten zijn de paden die de Sierra Tramuntana doorkruisen honderden jaren ouder. De Romeinen begonnen met de aanleg, later breidden de Moren en Spaanse pelgrimgangers het padennetwerk verder uit.

Parool artikle Mallorca.JPG

Mega luxe

Na een idioot lange bouwtijd van 15 jaar opent vandaag het meest luxe hotel van Spanje zijn deuren. De prestigieuze Jumeirah hotelketen heeft zijn basis in Dubai en bouwt zijn 5 sterren hotels alleen op top locaties. Voor hun eerste hotel in Europa kozen ze voor Port Soller.
De 120 kamers van het hotel hebben allemaal een spectaculair uitzicht, of op zee of op de baai. Het complex herbergt 5 (!) restaurants en bars en natuurlijk ontbreekt de 'infinity pool' niet. De Talise Spa is ook voor niet hotelgasten te bezoeken. De mooiste kamer is de Observaty Room: voor de 150 m2 grote kamer met een giga privé-terras betaal je €3.375 per nacht.
Op de foto zie je het Jumeirah hotel boven op de bergrand liggen. Daaronder ligt ons Casita Sal de Mar, pal aan zee, achter de rij bootjes. Jammer voor het Jumairah, maar die plek was al vergeven...
We zijn niet bang voor concurrentie, klik hier voor de Jumeirah website.

jumeirah-port-soller-hotel-spa-19.jpg