De paella in Sa Foradada moet je verdienen

Hoog in onze top drie van bijzondere lunchplekken: het paella-restaurant bij Sa Foradada.
Maar weinig mensen weten van het bestaan van deze superplek met wijds uitzicht over zee. Dit unieke adresje is niet per auto bereikbaar. Dat draagt alleen maar bij aan het speciale gevoel dat je krijgt als je aanschuift aan de ruw houten tafels van het restaurant dat Emilio Fernández (73) ruim 40 jaar geleden begon. Hij runt het nu met zijn dochter Lidia. Paella is hun specialiteit, maar afhankelijk van wat er die dag gevangen wordt ligt er ook vaak dorade, gamba's of een roodbaars op het open vuur. Je kan er alleen terecht met lekker weer, want binnen is nauwelijks plaats.

Sa Foradada is een in zee uitstekende rotspunt met een 10 meter groot gat in het laatste stuk ruige rots.
Ga je met de auto dan neem je de kustweg van Deia naar Valdemossa. Bij kilometersteen 65,8 zie je de Mirador, het uitzichtpunt. Hier kan je parkeren. Daarbij is ook een restaurant, maar die bedoelen we hier niet. Naast de parkeerplaats zie je de oude finca Son Marroig. Dit oude gebouw met een bijzondere geschiedenis kan je tegen kleine vergoeding bekijken en als je nog niet al te grote honger hebt is dat echt de moeite waard. Hier zie je een bord dat er toestemming nodig is om de weg naar beneden op te lopen, maar je kan er meestal gewoon doorlopen. Deze onverharde weg volg je en na zo'n 45 minuten ben je bij de kleine baai, waar altijd wel een paar bootjes voor anker liggen.  Daar zie je links en iets hoger het witte huisje van het restaurant liggen.

Bij een rustige zee kan je in Port de Soller ook een bootje huren en daarmee vaar je zelf naar deze lunchplek. Met de 40pk RIB's die ze hier hebben is het maar een half uurtje varen.
Hier een paella eten is echt een onvergetelijke ervaring. Houd er met de wijn-intake wel rekening mee dat de klim terug niet kinderachtig is...

Saforadada2.jpg
SaForarada1.jpg